Prisotnost Mojstra

 

 

Obstajajo tri vrste oddaljenosti od Mojstra. Prostorska: ti sediš tu, jaz sedim tam. Obstaja prostorska razdalja med dvema točkama. To je prostorska oddaljenost. Vi se lahko približate; distanca se lahko zmanjša . Vi se me lahko tudi dotaknete, oddaljenost je izginila - vendar le v prostoru.

   Obstaja tudi druga vrsta oddaljenosti - časovna. Vaš ljubljeni je umrl, vaš prijatelj je umrl, v prostoru je sedaj popolnoma izginila ena točka. Obstaja neskončna oddaljenost. Vendar vi lahko občutite, da vam je prijatelj v času blizu. Zaprite oči, prijatelj je tu. V času je mogoče, da je oseba, ki je sedaj poleg vas bolj oddaljena od ljubljene osebe ki je niti ni več na svetu.

 A obstaja tudi tretja vrsta oddaljenosti in to je ljubezen. Ljubljena oseba je mrtva. Tedaj se malo po malo, malo po malo začenja vzpostavljati večja časovna distanca. Ljudje pravijo, da čas celi rane - zdravi. Ko oddaljenost postane zelo, zelo velika, spomin vse bolj bledi - in on izgine. Vendar obstaja tudi tretja oddaljenost - tretja dimenzija - ki se imenuje ljubezen. V kolikor ljubite nekoga, je lahko ta oseba tudi na drugem planetu vendar je v vaši ljubezni ona točno pred vami. Ona lahko tudi umre; lahko so veki med vama. A v ljubezni razdalje ni.

 Nekdo je lahko ravno sedaj poleg Budhe. 25 stoletij ne predstavlja ničesar, saj se oddaljenost meri z ljubeznijo. V prostoru Budhe ni več; telo je izginilo. V času je oddaljenost 2.500 let a v ljubezni distance ni. Kadar je nekdo v ljubezni z Budho, časovna in prostorska  oddaljenost izgineta. Budha je pravzaprav tu, ti lahko prejmeš njegov blagoslov. Ti lahko prav sedaj sediš poleg Budhe, saj tu ovir  dimenziji časa in prostora ne poznata. Vendar če ljubezni ni,  je oddaljenost neskončna. Tako lahko nekdo živi z Budho in z njim nima nobenega kontakta. Nekdo drug pa lahko živi tukaj in sedaj in je z Budho še kako povezan.

  Blažena naklonjenost se dogaja v dimenziji ljubezni . V ljubezni je vse vedno prisotno. Zato če ste v ljubezni, se dogaja sočutje. Vendar ljubezen je predansot. Ljubezen pomeni, da je sedaj nekdo drug postal pomembnejši od vas samih. Sedaj ste pripravljeni tudi umreti za nekoga drugega. Ta drugi je postal središče, vi ste samo periferija. Malo po malo, vi sami izginjate a drugi ostaja. V tem trenutku se sprejema milost. Zato ne mislite o Mojstru kot nekomu, ki vam daje to milost. Mislite kako postajate nemočen učenec - popolnoma predan v ljubezni. Mojster bo prišel. Ko je učenec pripravljen, Mojster vedno pride. To ni stvar fizične prisotnosti. Ko ste pripravljeni, se iz neke nepoznane dimenzije ljubezni dogaja milost. Vendar ne mislite o milosti kot nekem bežanju.

 

OSHO is a registered tradmerk of OSHO Internationa Fundation, used with permission, www.osho.com/trademarks.

Some material used here (images and text excerpts) is Copyright © OSHO International Foundation www.osho.com/copyright.

  • LinkedIn App Icon
  • Facebook App Icon