OSHO® No Dimensions Meditation - No Dimensions meditacija

Prva stopnja

Druga stopnja

Tretja stopnja

To je učinkovita medota za centriranje energije v hari (področje malo pod popkom). Osnova izhaja iz sufijske tehnike gibanja, ki je namenjena zavedanju in integraciji telesa. Ker gre za sufijsko meditacijo pomeni, da je svobodna, pravzaprav neresna, vmes se lahko celo smejite, če vam je všeč.

 

Traja eno uro in ima tri stopnje. Med prvima dvema stopnjama so oči odprte, med tretjo stopnjo pa so zaprte. Glasba, ki je ustvarjena posebej za to meditacijo se prične počasi, postopoma pa se njen ritem dviguje.

 

Prva stopnja: sufijski gibi - 30 minut

 

Nepretrgani ples v obliki šestih gibov. Z odprtimi očmi pričnete tako, da stojite na enem mestu in postavite levo roko na srce, desno pa na haro. Nekaj trenutkov stojte mirno in le poslušajte glasbo zato, da se skoncetrirate. Ta stopnja se prične počasi, njen ritem pa se postopoma dviguje.

 

Če jo izvajate v skupini, se lahko zgodi, da pridete iz ritma. Če se to zgodi, se ustavite, poglejte kje so ostali in ponovno ujemite ritem.

 

Ko zazvoni zvonec, pričnite s spodaj opisanim zaporedjem. Gibi vedno prihajajo iz središča ali hare, glasba naj vam pomaga, da obdržite ritem. Kolki in oči naj sledijo smeri gibanja rok. Gibi naj bodo elegantni, brez ostrih prehodov. Ko med glasbo zaslišite glas U (Shoo) ga izgovorite naglas tudi vi. Glas naj prihaja iz grla. Zaporedje opisanih šestih gibov nepretrgano ponavljajte 30 minut.

 

Zaporedje gibov:

1) Zadnje strani dlani sta skupaj in obrnjeni navzdol na haro. Vdihujte skozi nos, premaknite roki navzgor do srca, dodajte jima ljubezen. Pri izdihu recite »u« (Shoo) iz grla in pošljite ljubezen svetu. Istočasno premaknite desno roko (dlan je obrnjena navzdol, prsti iztegnjeni) in desno nogo naprej, levo roko pa navzdol do hare. Vrnite se v prvotni položaj z obema rokama na hari.

2) Ponovite ta gib z levo roko in nogo. Vrnite se v prvotni položaj z obema rokama na hari.

3) Ponovite ta gib z desno roko in stopalom, z obratom na desno. Vrnite se v prvotni položaj z obema rokama na hari.

4) Ponovite ta gib z levo roko in stopalom, z obratom na levo. Vrnite se v prvotni položaj z obema rokama na hari.

5) Ponovite ta gib z desno roko in stopalom, obrnite se nazaj direktno z desne strani. Vrnite se v prvotni položaj z obema rokama na hari.

6) Ponovite ta gib z levo roko in stopalom, obrnite se nazaj direktno z leve strani. Vrnite se v prvotni položaj z obema rokama na hari.

 

Ta stopnja se konča, ko se glasba ustavi.  Naslednja stopnja se prične z novo glasbo.

 

Druga stopnja: vrtenje 15 minut

 

Pričnite tako, da postavite palec desne noge, čez palec leve noge. Prekrižajte roki preko prsi in se objemite. Začutite ljubezen do sebe. Ko se glasba prične, se poklonite in izkažite spoštovanje. Ko se tempo spremeni, se pričnite vrteti na levo ali na desno, kar vam bolj ustreza. Če se vrtite na desno, postavite desno stopalo in desno roko na desno in levo roko v nasprotni smeri. Ko se enkrat pričnete vrteti lahko po želji spremenite položaj rok.

 

Pričnite zelo počasi. Ko se vam um in telo prilagodi na gibe, se bo telo povsem naravno pričelo gibati hitreje. Ne prehitevajte. Če ne zmorete preveč, se ustavite in stojte ali se usedite. Na koncu vrtenja upočasnite in se objemite.

 

Tretja stopnja: tiina 15 minut

 

Vležite se na trebuh, oči so zaprte. Nogi sta razmaknjeni, dopustite, da se nabrana energija pretaka skozi vas. Le bodite sami s seboj in ne počnite ničesar več. Če vam je v tem položaju neudobno, se lahko obrnete na hrbet.

 

Meditacje je konec ko se oglasi zvonec.

OSHO is a registered tradmerk of OSHO Internationa Fundation, used with permission, www.osho.com/trademarks.

Some material used here (images and text excerpts) is Copyright © OSHO International Foundation www.osho.com/copyright.

  • LinkedIn App Icon
  • Facebook App Icon