OSHO

Ljudje večinoma živimo v svetu časnosti, spominih na preteklost in pričakovanjih za prihodnost. Le poredkoma se dotaknemo brezčasne dimenzije sedanjosti  v trenutku nenadane lepote ali nevarnosti, v srečanju s človekom, ki ga imamo radi ali v presenečenju nad nepričakovanim. Le malokdo stopi iz sveta in časa uma, njegovih ambicij in tekmovalnosti. In še od teh jih le peščica poskusi  svoja doižvetja deliti z drugimi. Lao Ce, Gautama Buda, Bodhidharma... in v zadnjem času G.Gurdjieff, Ramana Maharshi, J. Krishnamurti... Takšne ljudi imajo sodobniki za ekscentrike in norce, po smrti pa jim pravijo "filozofi". In sčasoma postanejo legende, ne bitja iz mesa in krvi, temveč mitološke upodobitve naše kolektivne želje prerasti drobnjakarstvo, malenkostnost in nesmiselnost vsakdanjega življenja. Osho je odkril vrata v življenje v brezčasni dimenziji sedanjosti - o sebi je dejal, da je "pravi eksistencialist" - in svoje življenje je posvetil vzpodbujanju drugih, naj poiščejo tista vrata, naj stopijo ven iz sveta minulega in prihodnjega in odkrijejo svet večnosti. 

 

   Osho se je rodil v kraju Kuchwada v indijski državi Madhya Pradesh 11. decembra 1931. Že od ranega otroštva je bil uporen in neodvisen duh, ki je hotel resnico doživeti sam, ne pobirati znanje in prepričanja dugih ljudi. Po razsvetljenju v 21. letu starosti je dokončal univerzitetni študij in več let poučeval filozofijo na univerzi v Jabalpurju. V tistem času je prepotoval vso Indijo, govoril na shodih, izzival ortodoksne verske voditelje na javnih polemikah, postavljal tradicionalna prepričanja pod vprašaj in se srečeval z ljudmi iz vseh družbenih slojev. Veliko je bral, da bi razširil svoje znanje o miselnih sistemih in psihologiji sodobnega človeka. Ob kocu 60-ih let je začel razvijati svojo tehniko dinamične meditacije. Sodobni človek je dejal, je tako obremenjen z zastarelimi tradicijami preteklosti in stiskami sodobnega življenja, da mora najprej iti skozi globok očiščevalen proces in se šele potem lahko nadeja, da bo odkril brezsmiselno, sproščeno stanje meditacije. 

   V začetku 70-ih let so zanj slišali prvi zahodnjaki. Leta 1974 je ob njem nastala skupnost v indijskem mestu Poone in potoček obiskovalcev z Zahoda je hitro postal široka reka. V letih svoje dejavnosti je Osho govoril o praktično vseh vidikih razvoja človekove zavesti. Od Sigmunda Freuda do Čuang Ceja, od Gurdjieffa do Gautama Bude, od Jezusa do Rabindranatha Tagoreja... Iz vsakega je izčistil esenco tistega kar je pomembno za duhovno iskanje sodobnega človeka, ki ni utemeljeno na intelektualnem razumevanju, temveč preizkušeno ob njegovem lastnem eksistencialnem doživetju.

 

   Ne pripada nobeni tradiciji  "Sem začetek popolnoma nove religiozne zavesti«, je dejal, "Prosim nikar me ne povezujte s preteklostjo, saj ni vredna, da bi se je spominjali".

 

   Njegovi govori učencem in iskalcem iz vsega sveta so bili objavljeni v več kot 600 knjigah in prevedeni v več kot 30 jezikov. Takole pravi: "Moje sporočilo ni doktrina, ni filozofija. Moje sporočilo je nekakšna alkimija, preobrazba. Samo kdor je pripravljen, da staro v njem umre in da se v njem rodi nekaj novega, česar si zdaj niti predstavljati ne more, le ta peščica pogumnih bo pripravljena poslušati, kajti poslušanje je tvegano. S poslušanjem ste naredili prvi korak k preroditvi. To torej ni filozofija, ki bi si jo oblekli kakor palerino in se z njo hvalili. Ni doktrina v kateri bi našli tolažbo za moreča vprašanja. Ne, moje sporočilo ni nekaj verbalnega, je nekaj bolj tveganega. Ni nič manj kot smrt starega in rojstvo novega."

 

   Osho je zapustil telo 19.1.1990. Njegova skupnost v Indiji ostaja največje svetovno središče za duhovno rast, ki jo vsako leto obiščejo desettisoči iz vsega sveta, da se udeležijo meditacij, terapij, dela s telesom in ustvarjalnih programov, ali pa samo zato, da uživajo v kraju z razsvetljenimi energijami.

 

 Iz knjige: Osho "Zvok ploskanja ene roke"

 Osho  "The Sound of One Hand Clapping"

OSHO is a registered tradmerk of OSHO Internationa Fundation, used with permission, www.osho.com/trademarks.

Some material used here (images and text excerpts) is Copyright © OSHO International Foundation www.osho.com/copyright.

  • LinkedIn App Icon
  • Facebook App Icon