OSHO® Chakra Sounds Meditation - Chakra Sounds meditacija

 

S to meditacijo na zelo mehak način aktiviramo in uskladimo energetske centre telesa (čakre) s pomočjo glasbenih vibracij.

 

Pri tej tehniki uporabljamo zvoke, ki jih med meditacijo proizvajamo s svojim glasom.  V tej meditaciji lahko pademo v globoko notranjo tišino. S tem, ko s vojim glasom proizvajamo zvok in ga znotraj poslušamo, uglaujemo svoje bitje in usklajujemo telo, um in dušo.

 

To meditacijo lahko izvajamo kadarkoli. Približno uro pred meditacijo ne jemo.

                         

 

Prva stopnja (45 minut  glasba):

 

Stojte, sedite ali lezite. Naj bo vaša hrbtenica ravna in telo sproščeno. Dihajte v trebuh in ne v prsa.

 

Zaprite oči, poslušajte glasbo in pričnite oddajati zvoke skozi prvo čakro. Ko proizvajate zvok (a  angleško aw), imejte ves čas odprta usta in sproščeno čeljust. Lahko oddajate en ton, lahko pa vam glas tudi niha. Naj vas glasba vodi; vendar je bolje, da ste kreativni in proizvajate svoj zvok. Med poslušanjem glasbe ali svojega glasu, občutite kako zvoki vibrirajo v samem srediču čakre, čeprav vam lahko sprva vse zveni kot domilšjija.

 

Po zvokih iz prve čakre zaslišite višji ton, kar je znak za poslušanje in občutenje zvokov v drugi čakri. Tudi  ob tem lahko proizvajate svoje lastne zvoke. Proces se nadaljuje vse do sedme čakre.

 

Prehod v višjo čakro spremlja tudi višji tudi ton. Po poslušanju in proizvajanju zvokov v sedmi čakri, se zvoki prično spuščati nazaj skozi vse čakre. Tudi ob tem spremljajte glasbo s svojim zvokom v vsaki čakri. Občutite, da notranjost vašega telesa postaja votla kot flavta iz bambusa, občutite resonanco. Med dvema zaporednima nizoma je krajši premor. To petje zvokov navzgor in navzdol ponovimo trikrat.

 

Po določenem času lahko dodate novo dimenzijo meditaciji skozi vizualizacijo. Bodite odprti in dovolite, da se vam v vsaki čakri vizulaizirajo podobe. Ni vam treba ustvarjati podob, le bodite dojemljivi na katerokoli podobo, ki bi se lahko pojavila. Podobe so lahko barve, vzorci ali prizori narave. Zavedate se lahko vizualno ali pa miselno.  Na primer lahko razmišljate o zlatu ali pa vidite zlato barvo.

 

Druga stopnja (15 minut - tišina):

 

Po zadnjem zvočnem nizu ostanite v sedečem ali ležečem položaju v tišini in z zaprtimi očmi. Ostanite v priči in ne osredotočajte se na nič. Zavedajte se vsega, kar se dogaja v vas. Bodite sproščeni in ostanite priča, ne sodite.

 

OSHO is a registered tradmerk of OSHO Internationa Fundation, used with permission, www.osho.com/trademarks.

Some material used here (images and text excerpts) is Copyright © OSHO International Foundation www.osho.com/copyright.

  • LinkedIn App Icon
  • Facebook App Icon