OSHO®  Chakra Breathing Meditation - Chakra Breathing meditacija 

 

 

Ta aktivna meditacija vam omogoča, da se zavedate obstoja sedmih čaker, ki jih odpirate z globokim dihanjem ter ob pomoči gibov telesa in glasbe.

 

Prva stopnja: 45 minut

 

Stojite sproščeno, stopala so razmaknjena v širini ramen. Zaprite oči, in z odprtimi usti dihajte globoko v prvo čakro. Predstavljajte si kako se spušča dih do medeničnega dela, kjer se nahaja prva čakra. Hitro izdihnite. Dihajte skozi prvo čakro vse dokler ne zaslišite zvonca, ki oznanja prehod v dihanje skozi drugo čakro. Vsakič, ko zaslišite zvonec, se premaknite s hitrim in globokim dihanjem v naslednjo čakro. Ko prehajate od čakre do čakre, dihajte čim hitreje in nežno, tako da bo število vdihov v sedmi čakri približno dvakrat večje kot pri prvi. Pri tem lahko delate kakršnekoli gibe. S stopali stojite ves čas trdno na tleh, kar pripomore k  dobri prizemljitvi.

 

Naj se stopala, kolena, kolki, združijo in postanejo kakor vzmet tako, da se gibanje nadaljuje samo po sebi, brez kakršnegakoli napora. Osredotočite zavedanje predvsem na občutenje čaker in ne na dihanje ali gibanje telesa.

 

Ko dosežete sedmi energetski center, boste zaslišali zvonec. Sedaj počasi obrnite dihanje navzdol, vse do prve čakre. Naj energija vseh čaker sama teče navzdol. Na razpolago imate dve minuti, da se vrnete v prvo čakro. Koliko časa se zadržite v vsakem centru je odvisno od vas samih.

 

Po končanem prvemi nizu, nekaj trenutkov ostanite tihi in mirni, nato pa nadaljujete z drugim nizom. Celotni niz z dihanjem navzgor in navzdol ponovite trikrat.

 

Če v prvem trenutku ne čutite energije čaker, samo dihajte v mesta kjer se nahajajo. Ne dihajte na silo, dovolite, da dihanje in gibi telesa postanejo most, ki vas pelje v polje energije vsake čakre. Postanite pozorni na različne lastnosti, ne na silo temveč z zavedanjem in potrpežljivostjo.

 

Druga stopnja: 15 minut

 

Po tretjem dihalnem nizu sedite sproščeno z zaprtimi očmi, v tišini in ne mislite na nič. Kakrkoli se dogaja, ostanite v priči in ne sodite.

 

OSHO is a registered tradmerk of OSHO Internationa Fundation, used with permission, www.osho.com/trademarks.

Some material used here (images and text excerpts) is Copyright © OSHO International Foundation www.osho.com/copyright.

  • LinkedIn App Icon
  • Facebook App Icon